.::jGn naK seGaN2 kLik eh::.

~meNcaRik joDoH~

Friday, July 31, 2009

::salam::

...ekceli persoalan nih da lama ada dlm kpala otak aku...
...cuma lom terluah je lgik...
...so aku nak tnya pendapat korg la...

"da tertulis di dalam Loh Mahfuz akan jodoh dan ketentuan seseorg itu sejak azali lgik"

...kalo jodoh da mmg tertulis utk kita sejak azali lagik...
...so perlu ke kita usaha utk carik jodoh tuh???...

...atau tunggu sampai tiba masanya...
...konfiuz aku...
...kedilemaan melanda lagik...

12 conTenG baLik!!:

Kak Long said...

Apa kata kalau pegang pada petua ini,
Carilah jodoh sebelum kamu dijodohkan...hehehe

GRuNGe said...

Hahahaha. Satu persoalan yang menarik.

Kalau ikutkan, jodoh, pertemuan, ajal dan maut adalah sudah ditentukan.

Perkara-perkara lain masih ada pemboleh ubah. Tapi tak tahu sejauh mana kebenaran dan apakah maksud tersirat dan tersuratnya.

Jadi kita tawakkal jer lah kepada Allah.

imheppie said...

[kak long]
kira nya kena usaha sendirik la eh??abis kalo carik2 tpi xde jodoh gak kuciwa ar kak long huhu..

[grunge]
tpi org ckp sebelum tawakal kena la usaha dlu kan??mmg igt nak pasrah je tpi ada gak org ckp jdoh kena carik..hadoyai pening hik3

ezany said...

bagi sy, harus cari.. hehe..

kalau rasa lmbt sgt jodoh tu dtg.. boleh berdoa kepada Allah mintak dipermudahkan segala urusan kita..

insyaAllah dtg la jodoh tu nnt..

arnamee said...

Salam.

usaha memang perlu. tapi tak semestinya kita dapat apa yg kita usahakan.

mcm xm gak, kita boleh jer tak bce buku, jika takdir, kita lulus sebab ingat skit2 pe ckgu ajar, lulus juga. cuma result nya mungkin tak best. tapi jika kita study bagai nak rak, didugaNYA dpt result tak best, tak best juga. pas dapat result tu-kena PASRAH. tapi yg penting kena usaha + doa dlu.

then, bru tawakal+ PAsrah. - begitu juga JODOH^^

imHepPie said...

[ezany]
insyaallah maceh ek..tpi ada ke tnda kita nak tau owg tuh jodoh kita

imHepPie said...

[arnamee]
kiranya doa + usaha +tawakal la ek..bley ke kta tau org tuh adalah org yg btol jdoh kte..huhu

NadyaCitraLestari said...

Jodoh tu memang dah ditentukan oleh kita..Tapi,kena usaha la..
Tak boleh la nak tgu jodoh datang menggolek kan ;)

Just_najmiE said...

erm, bagus gak soalan nih.. apa ek jawapan dia?.. huhuh..

arnamee said...

{imHepPie}

boleh, Sebab tu ada berdebar la, wujud rase lain la, asyik nak jumpa, rindu tak pasal, macam tu - sebab ia satu jalan ke arah "penentuan jodoh" BERKENAAN syg. tak usaha, mana nak tau kan. Serah pada ALLAH , itu kerja dia- kita? buat kerja kita.:)

azuan said...

hu3..
ku tak tahu..
lebih baik tanya ustaz takpun ustazah..
jawapan dari diorang lebih meyakinkan kita...ho3

imHepPie said...

[nadya]
da carik tpi asyik terkena je..carikan ley??hik3..bgi tips sket cmna nak carik hoho...

[najmie]
huhu jwpan die cam azuan ckp kot..kene tny ustaz ustzah..tpi komen2 yg dorg bgi nih pon btol jgk..jdoh da dtentukan tpi kena usaha utk carik..jom carik..hehe

[arnamee]
waaa...gud info..tengs a lot eh arnamee..dlu ade gak feeling cmtuh tpi tu la org ckp kalo xde jdoh kan..arnamee lak camne skang??tgh bhgia ke??hehe..

[azuan]
btoi2 tuh nnti imHepPie tnya ustaz or ustzah...tpi soklan cenggini bese segan sket ar nak tnya...kui3...tolong tnyakan ar bley??hihi...